Τι είναι η κολύμβηση;

Η Κολύμβηση είναι άθλημα κίνησης μέσα στο νερό. Ως άθλημα, το κολύμπι, είναι από τα πιο παλιά και συνηθέστερα. Οι αρχαίοι Έλληνες του έδιναν πολλή προσοχή και θεωρούσαν άσχημο πράγμα το να μην μπορεί κάποιος να κολυμπά.

Η κολύμβηση σαν άθλημα γίνεται κυρίως στα κολυμβητήρια, προσελκύει ανθρώπους όλων των ηλικιών και κυρίως παιδιά γιατί είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει την άθληση με την ψυχαγωγία. Με την κολύμβηση ασκείται το σώμα και παράλληλα δημιουργείται μια ευχάριστη ψυχική διάθεση που αντανακλά στην υγεία των κολυμβητών .

 Στην αγωνιστική κολύμβηση υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στυλ . Ελεύθερο , Ύπτιο, Πρόσθιο, Πεταλούδα, αγώνισμα μικτής που περιλαμβάνει και τα 4 στυλ , και σκυταλοδρομίες τεσσάρων ατόμων.

Από ποιά ηλικία μπορούμε να ξεκινήσουμε τα μαθήματα;

Το έμβρυο όταν ακόμα βρίσκεται στην κοιλία της μητέρας πλέει σε αμνιακό υγρό.  Το υδάτινο περιβάλλον είναι το πρώτο που αντιλαμβάνονται. Μετά  την γέννηση τους είναι έτοιμα να κολυμπήσουν. 

Τμήματα κολύμβησης Baby Swimming (μαζί με την μητέρα)  δέχονται παιδάκια από 6 μηνών σε ειδικές δεξαμενές.

Η καλύτερη ηλικία για να μάθει επίπλευση και τα βασικά στοιχεία της κολύμβησης σε παιγνιώδη μορφή είναι από 4 ετών.

Από την ηλικία των 6 ετών το παιδί μπορεί να διδαχθεί περισσότερα στοιχεία τεχνικής .

Που θα μάθουμε να κολυμπάμε σωστά;

Μαθήματα εκμάθησης ασφαλούς κολύμβησης, λειτουργούν κάτω από καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών κολύμβησης.

Στην Κύπρο ναυτικοί όμιλοι, λειτουργούν σε όλες τις πόλεις, αναλαμβάνοντας την οργάνωση της εκμάθησης και της αγωνιστικής κολύμβησης.

Τι κερδίζουμε από τη κολύμβηση;

Η Κύπρος με την Θάλασσα είναι στενά συνδεδεμένη. Η κολύμβηση αποτελεί κύρια διασκέδαση για τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να ξέρει να κινείται αυτόνομα στο νερό, να μην το φοβάται, αλλά και για τους γονείς να κάνουν ξέγνοιαστοι τις διακοπές τους.

Επίσης το σώμα του ασκούμενου, παροδικά προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της άσκησης, αυξάνοντας τους μυς βελτιώνοντας το καρδιαναπνευστικό σύστημα.

Σωματική υγεία 

Η κολύμβηση γυμνάζει ομοιόμορφα όλο το σώμα. Η βελτίωση που παρέχει στην λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων είναι εξαιρετική και καθοριστική για τον οργανισμό. Οι βασικοί μύες  του σώματος γυμνάζονται ήπια,  αναπτύσσονται ομοιόμορφα και το σώμα παίρνει αρμονικές αναλογίες. Το κολύμπι σαν άθλημα ενδείκνυται και προτείνεται από πολλούς γιατρούς, για αντιμετώπιση πολλών παθολογικών  περιπτώσεων όπως άσθμα, σκολίωση, παιδική παχυσαρκία.

Γιατί κολύμβηση;

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, θα πούμε ότι η τα παιδιά πρέπει από μικρή ηλικία να εξοικειωθούν με το νερό να μάθουν  κολύμβηση για ασφάλεια.

Να ασχοληθούν περεταίρω με το άθλημα για λόγους υγείας και σωστής ανάπτυξης.

 Η κολύμβηση είναι ένα ευγενές άθλημα.  Έχει μηδαμινές πιθανότητες τραυματισμού. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός ατομικού αθλήματος που προϋποθέτουν  προσήλωση, εργατικότητα, αυξάνουν την  αυτοπεποίθηση.

Παράλληλα προσφέρει μέσω των ομαδικών προγραμμάτων και των κοινών εκδηλώσεων, συλλογική εργασία και ομαλή κοινωνικοποίηση.