Η Ειρήνη Κύζα είναι από τα νέα μέλη του προπονητικού δυναμικού. Η αθλητική της πορεία, είναι όμως μακρά και θαυμαστή. Από το νέο της πόστο τώρα είναι έτοιμη να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της και την εμπειρία της στους νέους κολυμβητές μας

Ποια είναι η Ειρήνη Κύζα

Γεννήθηκα στο Παραλίμνι, Κύπρο στις 9 Μαίου 1997. Από μικρή ηλικία αγαπούσα τον αθλητισμό καθώς ξεκίνησα το κολύμπι από 4ον χρονών και παράλληλα από την ηλικία 6 ετών ξεκίνησα το τέννις μέχρι την ηλικία 13 ετών.

Αποφοίτησα το 2016 από το Xenion High School στο Παραλίμνι και με προοπτική να ασχοληθώ με το επάγγελμα της Φυσικοθεραπείας, κατακτώντας πρώτα πτυχίο Αθλητικών Επιστημών.

.

Σπουδές

Το 2019 αποφοίτησα από το κλάδο “Sport and Exercise Science”, από το πανεπιστήμιο του Northumbria στο Newcastle, Αγγλία.

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου ακολούθησα πρακτική εκπαίδευση για πιστοποίηση κολύμβησης (Level 1, level 2 swimming teacher), αλλά και πιστοποίηση για “Sport Massage”. Επίσης είμαι κάτοχος πιστοποιητικού διπλώματος πρώτων βοηθειών και Ναυαγοσωστικής.

Το τελευταίο χρόνο σπουδάζω μεταπτυχιακό Φυσικοθεραπείας στο πανεπιστήμιο Queen Margaret στο Εδιμβούργο, Σκωτία.

Παράλληλα με αυτό δουλεύω στο γυμναστήριο “David Lloyd” διδάσκοντας κολύμπι σε παιδιά από 13 ετών έως και 12 μηνών, και σε στο “Lucas Academy” κάνοντας μαθήματα ιδιωτικής κολύμβησης σε παιδιά από 3 ετών μέχρι 13 ετών και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν επιστρέφω στη Κύπρο εργάζομαι στα καλοκαιρινά προγράμματα κολύμβησης του Ν.Ο.Κωνσταντίας

Αθλητική διαδρομή

Ως κολυμβήτρια του Ναυτικού Ομίλου Κωνσταντίας και μέλος της εθνικής ομάδας της Κύπρου, συμμετείχα σε πολλούς παγκύπριους αγώνες αλλά και σε διεθνείς όπως στους πανευρωπαϊκούς  στην Πολωνία το 2013 και στους Ολυμπιακούς Νέων στο Nanjing, Κίνα το 2014.

Επίσης συμμετείχα σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας στην Πορτογαλία το 2012 όπου ήταν αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του 2012, στα “Mediterranean Beach Games” στη Pescara, Ιταλία το 2015, στα “European Championships Open Water, Piombino, Ιταλία το 2016.

Παράλληλα ήμουν μέλος της ομάδας του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκης, με την οποία πήρα μέρος σε πανελλήνιους αγώνες κατακτώντας 2 πρώτες θέσεις στα πρωταθλήματα το 2013.

Κατά την διάρκεια της κολυμβητικής μου σταδιοδρομίας κατάφερα να καταρρίψω 6 παγκύπριες επιδόσεις στα 1500 μέτρα ελεύθερο.

Το 2013 βραβεύτηκα από την Ολυμπιακή Επιτροπή Κύπρου, το βραβείο ‘Πεύκιος Γεωργιάδης’ ως καλύτερη μαθήτρια και αθλήτρια σε όλη την Κύπρο.