“Γιατί να πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα”

Κολύμβηση τον χειμώνα σε ανοικτό κολυμβητήριο; Μόνο στο άκουσμα των τριών λέξεων: Χειμώνας, ανοικτό, κολυμβητήριο, κάποιοι νιώθουν ότι κρυώνουν και ας είναι ντυμένοι και σε περιβάλλον πάνω από 22 βαθμούς.
Η αλήθεια είναι ότι ένα κρυουλάκι υπάρχει, στα δευτερόλεπτα που θα κάνεις από τη στιγμή που θα βγάλεις τη φόρμα μέχρι να βουτήξεις στο θερμαινόμενο νερό της πισίνας.

Δεν είναι παράξενο να αναρωτιέσαι αν είναι συνετό να πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα. Την άνοιξη, το καλοκαίρι ακόμη και το φθινόπωρο η ιδέα να πας το μικρό σου στο κολυμβητήριο, σού φαίνεται εξαιρετική. Όμως όταν έξω κάνει παγωνιά και μόνο η σκέψη να μείνει ημίγυμνο έξω από την πισίνα αρκεί να σε κάνει να τουρτουρίζεις. Κι όμως δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να πηγαίνει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα – ή για την ακρίβεια, και το χειμώνα!

Γιατί να πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα;


Σκέψου πως σε άλλες χώρες ο χειμώνας, με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και καιρικά φαινόμενα, είναι μια περίοδος που διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Κι όμως τα παιδιά πηγαίνουν στο κολυμβητήριο το χειμώνα, όπως και την άνοιξη και το φθινόπωρο. Στη χώρα μας ο χειμώνας κρατάει πολύ λιγότερο και το κρύο είναι ηπιότερο. Εξάλλου στη Κύπρο τα περισσότερα κολυμβητήρια είναι ανοικτά και το μεγαλύτερο ποσοστό των κολυμβητών εξοικειώνετε πολύ γρήγορα με τις καιρικές συνθήκες.

Εννοείται φυσικά πως η πισίνα στο Δημοτικό κολυμβητήριο Παραλιμνίου είναι θερμαινόμενη, και η θερμοκρασία του νερού να βρίσκεται πάντα στους 28 με 29 βαθμούς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα οφέλη που θα αποκομίσει ένα παιδί, από τη συνήθεια αυτή, θα είναι πολλά και για την υγεία του, αφού δεν θα μάθει απλά κολύμπι και θα αποκτήσει δεξιότητα μέσα στο νερό.
Ορίστε μερικά παραδείγματα;
Τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποια ίωση ή να κρυολογήσουν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπως οι παιδότοποι, οι αίθουσες του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού, ένα πάρτι σε σπίτι.
Μάλιστα, γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο το χειμώνα παρατηρούν πως τα παιδιά τους υποφέρουν λιγότερο από ιώσεις με βήχα και βουλωμένη μύτη.
Μπορεί το κολυμβητήριο το χειμώνα να προκαλέσει ωτίτιδα στο παιδί;
“Το κολύμπι δεν θεωρείται ότι προκαλεί ωτίτιδα στο παιδί”, λέει ο Dr Eric Jaryszak,MD, χειρουργός ΩΡΛ, με ειδίκευση στην απώλεια ακοής και τις διαταραχές των αφτιών. “Οι ωτίτιδες είναι πολύ συνηθισμένες φλεγμονές στο αφτί, συνήθως το εξωτερικό και το μέσο τμήμα του, οι οποίες χρειάζονται θεραπεία με αντιβίωση. Αν το παιδί παραπονεθεί για πόνο, χρειάζεται να επισκεφθείτε τον παιδίατρο και μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει περάσει το πρόβλημα, είναι καλό να αποφύγετε το κολυμβητήριο για μερικές μέρες”.

Τι να προσέχεις όταν πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα


Παρότι είναι κουραστικό να κυνηγάς το μικρό μετά το μάθημα για να του φορέσεις μάλλινο σκούφο και ζεστά ρούχα, αυτή την εποχή του χρόνου είναι προτιμότερο να το πηγαίνεις και να το παίρνεις από το κολυμβητήριο ντυμένο με τα ανάλογα για την εξωτερική θερμοκρασία ρούχα.
Η διαδρομή από τη πισίνα προς τα αποδυτήρια και κατόπιν από τα αποδυτήρια προς το αυτοκίνητο είναι η πιο κρίσιμη για να μην πιάσουμε κρυολόγημα. Αν κάνεις στο μικρό σου μπάνιο στα αποδυτήρια βεβαιώσου ότι έχεις στεγνώσει προσεκτικά το κεφάλι και τα αφτιά του και έχε πάντα ένα μάλλινο σκουφί για την επιστροφή στο σπίτι. Να έχετε πάντα μαζί σας δεύτερα εσώρουχα και κάλτσες ώστε να μπορείτε να τα αντικαταστήσετε σε περίπτωση που βραχούν.