Μια φορά και έναν καιρό…….
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια ομάδα γονέων, της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αισθάνονται την επιθυμία να ξεκινήσουν τα παιδιά τους μαθήματα κολύμβησης. Είτε για ασφάλεια στη θάλασσα είτε γιατί ήθελαν να ασχοληθούν σοβαρά με το άθλημα της κολύμβησης. Η αρχή γίνεται στο γυμναστήριο Ποσειδώνιο το οποίο εκείνο το διάστημα διατηρούσε κλειστή πισίνα 25 μέτρων. Την εκμάθηση της κολύμβησης ανέλαβε ο Γιώργος Παπαβασιλείου ο οποίος συγκέντρωσε και άρχισε να προετοιμάζει τους πρώτους κολυμβητές σε συστηματική βάση.
Επόμενο βήμα ήταν η συμμετοχή των κολυμβητών σε αγωνιστικές εκδηλώσεις, της Κυπριακής κολυμβητικής ομοσπονδίας. Αφού όμως δεν υπήρχε ναυτικός όμιλος στην περιοχή οι αθλητές του ομίλου, εγγράφηκαν και φιλοξενήθηκαν αρχικά από τον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου και μετέπειτα από το Ναυτικό όμιλο Λάρνακας προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε Παγκύπριους αγώνες.
Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Αρκετοί κολυμβητές όπως οι αδελφοί Παπσανάκη, ο Φλουρής Χατζηγεωργίου, ο Γιάννης Κατσιδιάρης και άλλοι διακρίνονται στα παγκύπρια πρωταθλήματα και κατακτούν μετάλλια και πρώτες θέσεις.
Το κολυμβητήριο στο ποσειδώνιο γυμναστήριο κλείνει το 2005
Μια φορά και έναν καιρό…….
Οι δυσκολίες μεγαλώνουν
Από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν για τους κολυμβητές. Για να καταφέρουν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο, οι γονείς, μετέφεραν τρεις φορές την εβδομάδα τα παιδιά στη Λάρνακα για προπόνηση. Το οικονομικό κόστος της συνεχούς μεταφοράς αλλά και οι ατελείωτες ώρες που σπαταλούσαν στους δρόμους επέβαιναν εις βάρος της μόρφωσης της ξεκούρασης και της ψυχαγωγίας των παιδιών.
Τις προπονήσεις συμπλήρωναν στην πισίνα του ξενοδοχείου Pavlo Napa χωρίς όμως να πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το κόστος για την διεξαγωγή προπονήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τους αθλητές άλλων Ναυτικών ομίλων. Παρά τις δύσκολες συνθήκες τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Οι πρώτες προσπάθειες για κατασκευή κολυμβητηρίου
Έτσι λοιπόν οι γονείς ξεκίνησαν τις προσπάθειες για την δημιουργία πισίνας ολυμπιακών προδιαγραφών στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου με στόχο να εξυπηρετούνται τα παιδιά όλης της περιοχής.
Σύμφωνα όμως με τον ΚΟΑ, για να βοηθήσει, έπρεπε να υπάρχει Ναυτικός Όμιλος στην περιοχή.
Οι γονείς αναγκάζονται να μπουν στα βαθιά νερά, ξεκινώντας μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για την ίδρυση του Ναυτικού ομίλου.
Η ίδρυση
Έτσι το 2007 δημιουργείται ο Όμιλός μας. Η πρώτη ονομασία είναι Ναυτικός Όμιλος Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με έδρα το Παραλίμνι.
Τη προεδρία στο πρώτο Δ.Σ αναλαμβάνει ο Σόλωνας Χατζηκωνσταντίνου. Με τη συμπαράσταση όλων των μελών αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν τον Όμιλο.
Μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 8/12/2008 μετονομάζεται σε Ναυτικός Όμιλος Κωνσταντίας. Παίρνει την ονομασία του από την μητρόπολη της Κωνσταντίας οριοθετώντας έτσι όλη την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου .
Στη θέση του προπονητή παραμένει ο Γιώργος Παπαβασιλείου.
Πρώτη κολυμβήτρια που κολυμπάει με το σήμα του ομίλου μας είναι η Παναγή Γεωργία.
Οι πρώτες επιτυχίες
Με πρωτεργάτες τον Ιάκωβο Χατζηκωνσταντίνου την Ειρήνη Κύζα τον Μάρκο Ασσιώτη και άξιους συμπαραστάτες τους την Καρολίνα Σιαηλή, τις αδελφές Μέρτακα, τους αδελφούς Γεωργίου, Θωμά Άγγλου, Χαρίκλεια Παρασκευά, Ελευθερία Νικολάου, Γεωργία Παναγή ξεκινά μια εντυπωσιακή διαδρομή με πάρα πολλές παγκύπριες νίκες.
Οι κολυμβητές μας Ιάκωβος και Ειρήνη αλλά και ο μικρότερος Μάρκος καταρρίπτουν παγκύπριες επιδόσεις την μια μετά την άλλη. Συνολικά 55 μέχρι σήμερα, αριθμός εντυπωσιακός για την ολιγόχρονη παρουσία του ομίλου.
Συμμετάσχουν σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις τιμώντας τα χρώματα της εθνικής ομάδας Κύπρου με κορυφαία στιγμή το χρυσό μετάλλιο του Ιάκωβου στους Βαλκανικούς αγώνες νέων.
Ξεχωριστή σελίδα στις επιτυχίες του ομίλου έχει γραφτεί στους αγώνες ανοικτής θάλασσας. Το 2011 ανακηρύσσεται πρωταθλητής Κύπρου στο Παγκύπριο πρωτάθλημα OPEN WATER.
Αλλαγή, νέος άνεμος
Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο όμιλός ανασυντάσσεται και λειτουργεί σε νέες βάσεις. Προσλαμβάνει στη θέσει του προπονητή τον Γιώργο Χουζούρη.
Πλαισιώνεται από τον Χάρη Τζιωρτζιή την Χριστιάνα Πελαγία οι οποίοι αναλαμβάνουν οργανωμένα τα τμήματα εκμάθησης και μετέπειτα την Δήμητρα Κανατά.
Δημιουργεί προαγωνιστικά τμήματα και ακαδημίες.
Εκτός από το ξενοδοχείο Pavlo Napa και τα δημόσια κολυμβητήρια της Λάρνακας, τις μεγαλύτερες τώρα πια ανάγκες καλύπτουν το ξενοδοχείο Αστερίας μέχρι το φθινόπωρο του 2013 και οι πισίνα των Βρετανικών Βάσεων στις Βρυσούλες μέχρι σήμερα.
Τον Απρίλιο του 2013 στην προεδρία του ομίλου ανέρχεται ο Λοΐζο Λοΐζου και με την συμπαράσταση παλαιών αλλά και νέων μελών καθοδηγεί την ομάδα μας μέχρι σήμερα.
Νέοι ελπιδοφόροι κολυμβητές κάνουν αισθητή παρουσία σε αγώνες. Παράλληλα ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου και η Ειρήνη συνεχίζουν τη δυναμική παρουσία τους εντός και εκτός Κύπρου. Ο Ιάκωβος εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής και συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες Rio 2016.
Το κολυμβητήριο
Τον Δεκέμβριο του 2019 λειτουργεί το δημοτικό κολυμβητήριο Παραλιμνίου και ο όμιλος μας επιτέλους βρίσκει στέγη. Τα δύσκολα τελειώνουν. Η λειτουργία μπαίνει σε νέα βάση και νέα οράματα και φιλοδοξίες γεννιούνται.
Το κοινωνικό πρόσωπο του ομίλου
Παράλληλα ο όμιλός μας, έχει να επιδείξει πλούσια κοινωνική δράση με την διοργάνωση εκδηλώσεων όπως χοροεσπερίδες, συμμετοχή σε παρελάσεις εθνικών επετείων, στις διοργανώσεις του δήμου Παραλιμνίου όπως της Τσικνοπέμπτης, της καρναβαλίστικης παρέλασης της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας. Τους θερινούς μήνες διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία, Κολυμβητικές ημερίδες καλοκαιρινά προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης, και το πρόγραμμα παιδί και θάλασσα.
Σήμερα ο Όμιλός μας αριθμεί περίπου 200 μικρούς και μεγάλους αθλητές,
Οργανώνεται σε όλους τους τομείς με στόχο να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην αθλητική-κοινωνική ζωή της ελεύθερης Αμμοχώστου αλλά και στην κυπριακή κολύμβηση.